portugal, madeira, Poznavací Výlety, trips

Naše oblíbené poznávací výlety na Madeiře

Chcete objevit krásy Madeiry a prožít nezapomenutelná dobrodružství? Neváhejte a vydejte se s námi na jedinečné poznávací výlety na Madeiře.

Vysokohorský přechod: Pico do Arieiro – Pico Ruivo

Tato úžasná vysokohorská túra spojuje tři nejvyšší vrcholky ostrova Madeira: Pico do Arieiro, Pico das Torres a Pico Ruivo. Trek je vhodný i pro průměrného turistu, ale vyžaduje trochu více fyzické kondice než běžné levády. 

Začátek je na vrcholu Pico do Arieiro kam Vás váš řidič krásně doveze (1818 m n. m.). Odtud je to přibližně 7 km k nejvyššímu vrcholu ostrova, Pico Ruivo. Váš řidič Vás potom bude čekat na druhé straně masivu v Achada do Teixeira na parkoviši. 

Pokud někteří z Vás nebudou chtít celou trasu absolvovat, mohou zůstat na vrcholu Pico do Arieiro, udělat si pár fotek a poté se s řidičem přepravit přes hory do Achada do Teixeira. Zde se pak můžete vydat na jednodušší výstup na vrchol Pico Ruivo (2,6 km tam i zpět). 

Během výletu můžeme navštívit i Santanu s typickými madeirskými domečkami se slaměnými střechami, pokud nám čas dovolí. 

Informace o trase:

  • Základní trasa: přibližně 10 km
  • Pouze Pico Ruivo: přibližně 5,2 km
  • Více informací na AllTrails

>> Chcete se s námi vydat na úžasnou vysokohorskou túra a prožít nezapomenutelná dobrodružství? Neváhejte a rezervujte si tento výlet jestě dnes. 

Levada do Caldeirão Verde – Inferno & Ruiny v Calhau

Vydejte se na jednu z nejkrásnějších levádových túr na ostrově Madeira, kde objevíte tunely, vodopády a opravdu nádherné výhledy. Jde se po vrstevnici podél levády vytesané do skal a hlubokými soutěskami. 

Na konci trasy je malebná tůň s vodopádem, kde se můžete osvěžit. Pokud se rozhodnete pokračovat, čeká Vás náročnější úsek na Inferno s výhledem na další vodopády. Celkově se jedná o trasu dlouhou přibližně 14 km, s Infernem pak zhruba 20 km.

Pokud Leváda do Inferno je stále zavrená, navštívíme i zapadlé a mystické místo – Ruinas de São Jorge v Calhau. Zde můžeme nasát kouzlo tohoto místa, prozkoumat okolí a vydat se kousek cesty do starého přístavu v Cais. 

Informace o trase:

  • Základní trasa: 7 km tam, 7 km zpět (celkem přibližně 14 km)
  • Trasa s Infernem: přibližně 20 km
  • Více informací na AllTrails

>> Chcete se s námi vydat na jednu z nejkrásnějších levádových túr na ostrově Madeira a objevit tunely, vodopády a opravdu nádherné výhledy? Neváhejte a rezervujte si tento výlet jestě dnes. 

 

Okružní výlet: Fanal a západní část Madeiry 

Navštívíme prastarý vavřínový les Fanal, projedeme nespočetně krásných míst s úchvatnými výhledy ideálními pro focení a take se vykoupeme v lávových bazéncích v Porto Moniz.

Přez náhorní plošinu Paul da Serra se dostaneme do prastarého vavřínového lesa, Fanal, kde se můžete projít asi 1,5 hodiny abyste toto jedinečné místo jako z jiné planety pořádně prozkoumali. Poté Vás čeká vyhlídka nad Ribeira de Janela na severní útesy nad oceánem a poté sjedeme dolů k fascinujícímu skalnímu útvaru, ktery doslova trčí z vody. 

Dále si v Porto Moniz užijeme asi 1,5 hodiny koupání v lávových bazéncích a oběd. Poté zamíříme na nejzápadnější bod Madeiry – útesy u majáku v Ponta do Pargo. 

Na cestě zpět odbočíme na starou cestu mezi Madalenou do Mar a Ponta do Sol, kde můžete obdivovat proslulý vodopád andělů. 

Pokud čas dovolí, můžeme se zastavit i na Gabo Girao, druhém nejvyšším útesu v Evropě s prosklenou vyhlídkou.

Informace o trase:

  • Pojedeme autem: Celkem okolo 8 hodin
  • Projdeme se kolem lesu Fanal: přibližně 1,5 hodiny

>> Chcete se s námi vydat objevit prastarý vavřínového les – Fanal, a západní část Madeiry? Neváhejte a rezervujte si tento výlet jestě dnes. 

Vereda da Ponta de São Lourenço (PR8)

Polostrov Sao Lourenco představuje nejen nejvýchodnější část ostrova, ale také jedno z nejvíce fotografovaných míst na Madeiře. Jeho divoké skalnaté pobřeží poskytuje jedinečnou změnu oproti tradičním cestám kolem levád s bujnou zelení. 

Na této trase se můžeme těšit na rozeklané útesy, bouřící se oceán pod námi, impozantní výhledy na strmé skalní stěny a vrcholky hor, které z vln vystupují a odhalují vrstvy hornin. 

Procházka po polostrově Sao Lourenco je nezapomenutelným zážitkem, který stojí za to zařadit do svého itineráře na Madeiře. Tato oblast nabízí jedinečnou atmosféru a panoramatické výhledy, které vás ohromí svou přírodní krásou. 

Nechte se unést rozmanitostí a drsnou působivostí tohoto území, které je odlišné od zbytku ostrova a přináší úplně nový pohled na Madeiru.

Informace o trase:

  • Tato okružní trasa je dlouhá 7.4km
  • Celkem zhruba 3 hodiny
  • Více informací na AllTrails

Rabaçal: Levada do Alecrim & 25 Fontes – Lagoa do Vento

Jednou z nejvyhledávanějších oblastí na ostrově Madeira je Rabacal, který je dokonce zapsán na seznamu UNESCO. Mezi turisty je nejpopulárnější trek k vodopádům Levada das 25 Fontes, ale doporučujeme si zvolit trochu odlišnou trasu, která Vám umožní zažít toto místo mnohem autentičtěji. 

Hned na začátku cesty se odbočí z parkoviště v Rabacalu na levádu Alecrim. Tím vstoupíte do krásné přírody, přičemž necháte ostatní turisty jít po asfaltové cestě směrem k začátku Levády 25 Fontes. 

Vaše trasa vás provede okruhem s dvěma odbočkami ke vodopádům, jezírkům a dokonce sestoupíte k laguně Lagoa de Vento, kde se nachází větší jezírko s vodopádem. Zde se dostanete přímo nad vodopád Risco, který je údajně nejvyšší na celém ostrově. Na tomto místě si můžeme vychutnat relativní klid a pohodu, zatímco turistické davy se shromáždí dole u vodopádu. 

Po dokončení okruhu se budete sestupem vracet k lesní správě v Rabacalu, kde si ti, kteří si přejí, mohou vyrazit na Levádu 25 Fontes. Ostatní si mohou vychutnat odpočinek v restauraci u lesní správy a obdivovat nádherné výhledy na okolní krajinu.

Informace o trase:

  • Tato okružní trasa je dlouhá 8,5km
  • Celkem zhruba 3.5 hodiny
  • Prodloužení na Levadu 25 Fontes je cca 2,5 km
  • Pozor, tato trasa není vhodna pro lidi co trpí na kolena. Ten sestup k lesní správě v Rabacalu je poměrně náročný (jsou tam schody a není se čeho se držet)

>> Chcete se s námi vydat prozkoumat jednu z nejvyhledávanějších oblastí na ostrově Madeira a objevit krásné vodopády a jezírka? Neváhejte a rezervujte si tento výlet jestě dnes. 

Vereda do Larano a palírna třtinového rumu v Porto da Cruz 

Toto je jedna z mála pobřežních tras na ostrově Madeira. Trasa Vereda do Larano sloužila kdysi jako nejkratší spojnice mezi městem Machico a Porto da Cruz. Místní “Borracheiros” tudy nosívali mladé víno v měších z kozí kůže přes nebezpečnou průrvu Boca do Risco. 

Tato treková výprava začne u starého tunelu v Caniçalu a na začátku půjdete podél levády do Caniçal kolem různých zahrádek, kde můžeme obdivovat různé plodiny, jako jsou papája, banány a zelí. Během cesty si také můžete užívat výhledy do údolí městečka Machico. 

Po přibližně hodině se oddělíte od levády a začnete stoupat terénem k útesu Boca do Risco (cca 45 minut). Zde se nám otevřou úchvatné výhledy na oceán, kde si můžete odpočinout, dát si svačinu a vychutnat si krásu okolního pobřeží. 

Poté budete pokračovat po malebné pobřežní stezce s překrásnými výhledy, která je nejlepší částí trasy. Po zhruba hodině chůze po severních útesech obejdete skalní útvar, za kterým zmizí v dálce poloostrov São Lourenço. Před vámi se otevře ohromující pohled na Orlí skálu a Porto da Cruz, naše cílová destinace. Avšak ještě nás čeká pár kilometrů cesty z kopce dolů. 

V Porto da Cruz navštívíte palírnu třtinového rumu a pro ty, kdo chtějí, je příležitost ochutnat typickou madeirskou pochutinu, Poncha, přímo u zdroje, a možná ochutnat i různé druhy hnědého rumu. Madeira byla kdysi dokonce jedním z nejlepších rumových výrobců na světě.

Pokud bude čas a podmínky přejí, můžete si také dopřát oběd v restauraci Piscinas, která je pro své mořské plody vyhlášená. A pokud se vám bude chtít, můžete si také užít osvěžující koupání v oceánu. 

Informace o trase: 

  • Základní trasa: přibližně 12 km
  • Pozor, tato trasa není vhodná pro lidi co trpí na kolena. Ten sestup do Porto da Cruz je poměrně náročný, ale můžeme zařídit aby na vás náš řidič čekal už na kopci, a pomohl vám zkrátit si tu cestu do Porta do Cruz 

>> Chcete se s námi vydat prozkoumat jedna z mála pobřežních tras na ostrově Madeira a ochutnat typickou madeirskou pochutinu, Poncha, přímo u zdroje? Neváhejte a rezervujte si tento výlet jestě dnes. 

PR18 Leváda do Rei, Ruinas de São Jorge, Calhau

Tato trasa je klasickou levádou, která vás zavede po vrstevnici a nabídne nádherné výhledy do okolních kopců. 

Procházka vavřínovým lesem, stromovými kapradinami a eukalypty je příjemná a relaxační. Leváda vás zavede až do hlubokého údolí říčky Ribeiro Bonito, která je zdrojem vody pro levádu do Rei (královskou). Na konci trasy nás sice nečeká velkolepý vodopád jako na Leváda do Caldeirão Verde, ale musíme projít pod vodopádem, takže je nutné mít s sebou pláštěnku! 

Tato leváda má délku “jen” 10 km (5 km tam a 5 km zpět), což nám zanechá čas navštívit zapadlé a mystické místo – Ruinas de São Jorge v Calhau. Zde můžeme nasát kouzlo tohoto místa, prozkoumat okolí a vydat se kousek cesty do starého přístavu v Cais. 

Nezapomeňte si s sebou vzít dostatek pití, svačinu a pláštěnku.

Informace o trase: 

  • Základní trasa: přibližně 10 km (5 km tam a 5 km zpět)
  • Náročnost: jde se po vrstevnici
  • Mapy.cz

Levada do Moinho a Levada Nova (PR 7)

Levada do Moinho a Levada Nova je jednou z mála levád, kde můžete absolvovat okruhovou trasu. Celková doba chůze je přibližně 3,5 – 4 hodiny a délka trasy činí 10,5 kilometrů. 

Tato levada je velmi populární díky nádhernému vodopádu, který se podchází. Levada do Moinho a Levada Nova se nacházejí ve stejném údolí nad Ponta do Sol, na stejném svahu, jen několik desítek metrů nad sebou. Obě levady vedou přes krásné zemědělské terasy a pokud budete mít alespoň trochu štěstí a narazíte na dobré počasí, budete si moci vychutnat výhledy od oceánu až po začátek hlubokého údolí. 

Vstup na Levadu do Moinho začíná hned nad kostelem Igreja da Lombada da Ponta do Sol. Vydejte se doleva proti proudu levady. Hned na začátku vás očekává nádherný výhled do hlubokého údolí. První úsek vede kolem domků a zahrádek místních zemědělců z Lombady, takže můžete nahlédnout i do jejich soukromí. Kaskádovitě obdělávaná pole jsou výsledkem pracovitosti místních zemědělců, které si na Madeiře velmi vážíme. 

Po chvíli se dostanete do přírodního porostu lemovaného eukalypty a občas tu můžete zahlédnout divoce rostoucí plody maracuji. Na konci údolí se vydejte nahoru po cestě, která vás dovede k Levadě Nova. Odtud pokračujte opačným směrem a po chvíli dorazíte k impozantnímu vodopádu této levady, který se podchází. 

Nyní se tedy vracíte po Levadě Nova. Buďte opatrní, protože jsou zde úseky bez zábradlí, takže nedoporučujeme tuto trasu lidem trpícím závratěmi. Na zpáteční cestě se vrátíte zpět k kostelu Lombada.

Informace o trase: 

  • Základní trasa: přibližně 10,5 km 
  • Celková doba chůze: 3,5 – 4 h
  • Náročnost: jde se prevážne po vrstevnici, 
  • S sebou: baterku do tunelu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *